Monday 2 March 2009

Tό λάθος - Yanlış - Andonis Samarakis


Book title: Tό λάθος
Turkish title: Yanlış
Author: Andonis Samarakis
ISBN: 975-05-0439-9
Language: Turkish
Publisher: In Turkey İletişim Yayınları (http://www.iletisim.com.tr/), 2006, translation Ari Çokona
Description: Totaliter bir rejimin iki Gizli Servis ajanı, tutukladıkları şüpheliyi başkente sorguya götürmek için yola çıkarlar. Yolculuk başladığında, Merkez tarafından tüm detayları dikkatle hazırlanmış Plan da işlemeye başlar. Bundan böyle ajanlar resmî görevliler değil, "insan" rolüne bürünmüş birer dosttur. Başkente gitmek için feribota yetişme çabalarından kentte beraber çıktıkları gezintiye kadar her şey, şüphelinin kendini güvende hissetmesi için kurgulanmış Plan’ın parçalarıdır. Tutuklunun suçunu itiraf etmesi artık an meselesidir.Kahramanları, birbirine geçmiş çarklar arasında dâhice kurgulanmış psikolojik bir savaşla birbirlerine üstün gelmeye çalışırken; Yanlış, okuyanları Kafkavari bir kâbusa sürüklüyor. Kelimelerin artık anlamlarını yitirdiği, kavramların içinin boşaldığı günümüz dünyasını mizahi ve şiirsel bir dille yorumlayan, politikayla polisiyeyi alışılmadık bir üslup ve kurguyla birleştiren, birçok edebiyat ödülüne layık görülen sıradışı bir roman.

Two secret service agents of a totalitarian regime set out for the capital to interrogate the suspected detainee. Once the journey begins, the carefully designed plan developed by the Central Command proceeds. From now on, the agents are no longer government officials but have assumed their new roles as congenial friends on a journey. Everyday events such as catching the ferry boat and walking the city streets together are designed to reduce suspicions the detainee may have and foster trust. The detainee thus is expected to confess his crime at any moment.

As the fictional characters engage in their battle of wits in this ingeniously devised psychological war, “Mistake” pulls the reader towards a ‘Kafkaesque’ nightmare. This extraordinary, riveting, and award winning novel interprets today’s world, where words have lost meaning and concepts ring hollow, by using a humorous yet poetical style that combines both politics and detective with an unusual style.

2 comments:

Panos Agiakatsikas said...

I have this book, but never fished it like many others, (shame on me!) :(((

Elif said...

I saw this comment now...

Shame on you Panos :))

It's a very good novel...