Saturday 7 March 2009

REBETIKO [Ρεμπέτικο] (1983)


Director: Kostas Ferris
Producer: George Zervoulakos
Language: Greek
Year: 1983
Time: 110 min. (150 min. in original version in Greece)
Awards: It won Berlin Film Festival, Silver Bear Award in 1984 and Thessaloniki Film Festival, "Best Film, Best Actress, Best Supporting Actor and Best Supporting Actress Awards in 1983.

Cast:
Sotiria Leonardou as Marika
Nikos Kalogeropoulos as Bambis
Michalis Maniatis as Giorgakis
Themis Bazaka as Andriana
Nikos Dimitratos as Panagis
Giorgos Zorbas as Thomas
Konstantinos Tzoumas as Giannis
Vicky Vanita as Roza

The story of a big singer of Rebetiko, born at Smyrna in 1919, and leads in 1956 to Athens. The roamings, the loves, the professional successes and the personal destructions of the hero, but also an original glance in the facts that played important role in the history of Greece in first half the 20th century, are accompanied by Stavros Xarhakos' music and songs (most in Nikos Gatsos' verses). All the elements of a popular musical drama, complete this epic masterpiece.

Kızın adı Marika'ydı... Rum'du, İzmirliydi, göçmendi... Aşık oldu kanatlandı yüreği; aldatıldı, yenik düştü hayata ve rebetikolar onun çığlığı oldu ve çıkış yolu...1922 Küçük Asya Felaketi sonrası, pek çok Rum yerini yurdunu terk ederek, Yunanistan'da gurbetçi oldu. Oranın egemenleri tarafından da kabul görmeyip dışlanınca marjinelleşen, açlık ve mutsuzluk sonucu esrara sarılan, barakalarda yaşayıp hayatlarını yasadışı yollardan kazanmaya çalışan ve üstüne bir de "Türk tohumu" diye çağrılan bu insanlar, çaresizliklerini, özlemlerini, acıyla yoğrulmuş halk şarkılarıyla, rebetikolarla dile getirdiler.Onlardan biriydi... Sesiyle varolmaya çalışan, acılarını rebetikoyla haykıran diğer kadınlar, rakibesi Roza, annesi Adriana gibi, aşka, göçmenliğe, yoksulluğa ve kadınlığına yenik düşmüştü Marika... Hangisi daha çok acıttı yüreğini bilinmez; ama dilinden bir rebetikonun şu dizeleri hiç düşmezdi:

Bu adaletsiz dünyaya
Bu yaşadığımız dünyaya
Sormadı kimse bize
Acaba gelmek ister miyiz diye?

A short sample from movie (song: Stou Thoma)

No comments: