Monday 16 March 2009

ASIA MINOR OVER AGAIN - Documentary Film


The Aegean Kardasia present the Documentary Film “Asia Minor Over Again” by Tahsin Isbilen in Athens “ILION” cinema, on Sunday, 22nd of March, 11:00 am. The show is supported by the Greek Film Center and the Unions of Associations of Lesvos and Samos in Attica. The Director and the Producer of the film will be available to discuss the film Subject with the audience after the show.
The Film was very recently awarded the 2nd prize by TRT and, also, has confirmed its participation in the International Film Festival of Patras, for next October.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για την Κυριακή,22 Μαρτίου 2009, 11:00
προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΠΑΛΙ» του Τούρκου σκηνοθέτη Tahsin Isbilen, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2009, 11:00 πμ στον Κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ, Πατησίων και Τροίας 34, ΜΕΤΡΟ «Βικτώρια».
Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με την ευκαιρία της επίσκεψης των Δημιουργών του Φιλμ στην Αθήνα, γίνεται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και θα χαιρετήσουν η Ομοσπονδία Σαμιακών Συλλόγων καθώς και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.
Η είσοδος στο «ΙΛΙΟΝ» είναι δωρεάν, η προβολή θα διαρκέσει μία ώρα και θα ακολουθήσει συζήτηση με το Σκηνοθέτη για το Φιλμ.
Το θέμα της ταινίας είναι η φιλοξενία που παρείχαν οι Τούρκοι των Παραλίων (στην Πέργαμο, στο Κουσάντασι κλπ) προς τους Έλληνες των νησιών (κυρίως από Σάμο και Λέσβο) που καταδιωκόμενοι από τους Γερμανούς κατακτητές (1942-1944) ζήτησαν σωτηρία στην Τουρκία (άλλοι για εγκατάσταση, άλλοι για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Μέση Ανατολή). Η αξία της συγκεκριμένης εξιστόρησης γίνεται πιο σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μνήμες του 1922 ήταν ακόμη νωπές (20 μόλις χρόνια μετά την Ανταλλαγή), και ότι, παρόλη την αρχική καχυποψία, η καλή γειτονία και η αλληλεγγύη αναδείχθηκαν από τις καρδιές Τούρκων και Ελλήνων σαν οι κυρίαρχες αξίες στις σχέσεις τους.

Πολύ πρόσφατα, το Φιλμ εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας τον Οκτώβρη του 2009 και, επίσης, πήρε το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό ντοκιμαντέρ της κρατικής Τουρκικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (TRT).

http://www.asyaminor.com/en/index.asp

No comments: