Wednesday 16 September 2009

Bizans-Osmanlı Sentezi (Byzantine-Ottoman Synthesis)




Book: Bizans-Osmanlı Sentezi /Bizans Kültür ve Kurumlarının Osmanlı Üzerindeki Etkisi (Byzantine-Ottoman Synthesis)
Author: İsmail Tokalak
Publisher: Gülerboy Yayınları
Year: 2006
Pages: 704
ISBN: 9944547204

Description: Araştırmacı yazar İsmail Tokalak eserinde; Türklerin Bizansla tanışması ve Anadoluda yeni Türk kimliğinin oluşum süreci, Osmanlı öncesi Bizansın İslam dünyasına etkisi, devlet kurumları, toprak düzeni ve vergi sistemindeki benzerlikler, yemek ve müzik kültürü, dini inanışlar, büyü ve evliyalık/azizlik öykülerinin benzerliği, mimari, dil etkileşimi ve Bizans ve Osmanlıda kadın başlıklarıyla incelemiş ve ortaya oldukça kapsamlı bir kültür hazinesi çıkarmış. 1000 yıl birlikte yaşayan bu iki halkın karşılıklı kültür etkileşimlerini irdeleyen ve ezberleri bozan bir kitap.

This book is about the similarities of the Ottoman and Byzantine state traditions, tax system, army order, religious interactions like saints and evliya/veli/abdals etc., common music roots and food culture, language interactions, architecture, Byzantine & Turks' relations in the history.

3 comments:

Νασος Παπαστυλιανού said...

Merhaba arkadas.
The title is very interesting and promissory. Do you know if this book is available in Greece...in Greek language??

Çağatay ACAR said...

geia sas nassos, unfortunetly it wasn't translated to Greek but really interesting book..actually it'S about the byzantine&greek cultural effects on the ottoman state tradition and turkish traditions..i wish you could read this book..

Νασος Παπαστυλιανού said...

Tesekkurler arkadas. I hope this will be done soon.
Actually, this period it is interesting and includes many secrets yet.
Iyi Pazar