Tuesday, 16 June 2009

500 Years of Ottoman Cuisine-Marianna Yerasimos




Title: 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı (500 Years of Ottoman Cuisine)
Author: Marianna Yerasimos
Publisher: Boyut
Year: 2005
ISBN: 9752301115
Language: Turkish
Pages:308


"Osmanlı Mutfağı... İstanbul'daki saray mutfağında ve saray çevresinde yaşayan, güzel yemeklerden hoşlanan bir seçkinler grubu tarafından 15. yüzyıldan itibaren biçimlendirilmiş bir yemek kültürü... Bu kültür, kullanılan malzemeden pişirme yöntemlerine, yemek çeşitlerinden yemek yeme alışkanlıklarına, yemek öğünlerine, sofradaki görgü kurallarına, mutfak binalarına dek pek çok konuyu kapsamakta. Bu kitapta Osmanlı yemek kültürünü oluşturan ögelere kısaca değiniyor, sonra da bu mutfaktan alınıp çağdaş mutfağa uyarlanan, denenmiş ve yapılabilir 99 yemek tarifi sunuyoruz. Osmanlıların beslenme alışkanlıklarını kavramak için bazen 7. yüzyılın Orta Asya'sına; bir yemeğin köklerini bulmak için 9. yüzyıla, Abbasi İmparatorluğu'nun başkenti Bağdat'a; pilavların sırrını çözmek için 13. yüzyıla, Moğol istilasına uğrayan Anadolu'ya, oradan da Safevi sarayına gidiyor; bu arada 15. yüzyılın çok öncesinden günümüze kadar, sadece zaman içinde değil, mekanlar içinde de yolculuk yapıyoruz. Bazen balık, balık yumurtası, havyar, lakerda ya da lalanga söz konusu olunca Bizans'a, hatta Roma İmparatorluğu'na dek uzanıyoruz."

2 comments:

Νασος Παπαστυλιανού said...

Ohhhhh .....very interesting book. Is it translated into English?

Çağatay said...

I guess yes..
http://www.tulumba.com/storeItem.asp?ic=zBK964263UF600